Savustin
Aikanaan Saksasta ostettu savustin, siihen aikaan kun näitä ei vielä Suomesta tai lähimarkkinoilta oikein millään löytänyt.
Perinteinen off-set savustin, jossa noin 40*100 cm grillausala, ja tulipesä sivussa. Vetoa voi säätää sekä tulipesän luukusta että piipun päästä. Eli ihan peruspaketti.
Tässä poltan nykyisin vain hedelmäpuuklapeja, eli 90% omenapuuta, jota on kuivatettu vähintään kaksi vuotta. Leppäkin toimisi hyvin, mutta omena on mielestäni mukavan mieto ja makeahko, ja tällä hetkellä saatavuus lähipiiristä on ollut hyvä. Ja kun kavereita on kestitty, tuppaavat kaatuvat omenapuut päätymään meidän pihaan, nöyrät kiitokset kaikille siitä.
Kapasiteetti on noin 4,3kg ribsejä (ilman telineitä), tai 10-12 kg revittyä possua (4 kokonaista kassleria). Isompiin pirskeisiin on joutunut siis hieman etukäteisvalmistelemaan, mutta peruskäyttöön riittää kapasiteetti hyvin.
Niille jotka miettivät offset-savustimen hankintaa, muutama vinkki:
- Jos haluat vaivattoman lämpötilan säädön, käytä osaksi hiiliä, ja puita lähinnä tuottamaan savua
- Varmista, että savustimessa on reikä ja sanko valuville rasvoille ja lihanesteille. Lievästi kallellaan oleva savustin vie rasvat nätisti sankoon, eikä vie tulipesään tuottamaan karsinogeenejä. Jos päädyt vertikaaliseen malliin, varmista että tulipesän yläpuolella on rasvapelti ottamassa kopin näistä.
- Olisi hyvä, jos savustin on riittävän paksusta tavarasta tehty. Tasaa lämpötiloja ja helpottaa kokkausta. Mun savustimen paksuus on noin 6mm, jolla painoa savustimelle tulee 195kg.
- Renkailla varustettu malli on hyvä esikaupunkialueella... aina voi siirtää johonkin pihan nurkkaan, jossa ei häiritse naapureita liikaa
- Reverse flow -savustin olisi kiva... huomattavasti tasaisempi lämpötila kokonaisuutena. Toisaalta kun oman savustimen oppii, pari eri lämpötilaakin toimii hyvin kunhan vaan hieman lihojen paikkoja vaihtaa kesken savustuksen. Näistä vehkeistä voi vaikka unelmoida www.langbbqsmokers.com
- Muista rasvaus kuumana silavalla pari kertaa vuodessa, pidä muuten sateelta suojassa, ja tyhjennä tuhkat riittävän usein keräämästä kosteutta, niin vehje kestää käytännössä eliniän
Pallogrilli
Klassikko 57cm Weber pallogrilli, perusmalli. Mitäpä tästä muuta sanoisi, toimii kuin junan vessa.Mulla tulee käytettyä lähinnä naudan pihveihin, vartaisiin sekä yleensäkin paljon kuumuutta vaativiin grillauksiin, vaikka vehkeessä on potentiaalia paljon muuhunkin. Epäsuora grillaus tulee vaan yleensä tehtyä kaasugrillillä tai savustimella hieman savustusta kuumemmalla lämpötilalla.
Hiiligrillissä on kuitenkin aina oma mahtava tunnelmansa.
Hiiligrillin ehdoton lisävaruste on piippusytytin, jonka avulla saa hiilet syttymään helposti ja ilman lisäaineita (sytytys esim. kosaanilla).
Kaasugrilli
Weberin Genesis - toimiva ratkaisu. Kaasugrilli on mukavan nopea ja aina esillä, jolloin sen käyttö on helppoa läpi vuoden. Vehje on ollut kovalla käytöllä jo yli viisi vuotta, ja hyvin tuntuu toimivan, vain pietzo on pitänyt vaihtaa, ja kohta taitaa mennä jo toinenkin.
Rosteriritilät ovat mielestäni hyvä ratkaisu kaasugrillissä puhtaanapidon kannalta. Valurautatasoista en myöskään ole kovin innostunut... valurautapannua on helpompi käyttää suoraan liedellä.
Yksi merkittävä heikkous kaasugrillissä on... tosi kuumaksi sitä ei oikein saa. Hiiligrilli pesee kunnon pihveissä kaasugrillin kyllä 6-0, erityisesti jos liha on ohutta. Kaasugrillin heikkouksia voi paikata jättämällä pihvit hieman paksummiksi, jolloin sisus ei ole ylikypsää pinnan kypsyessä sopivalle tasolle... mutta unohda sous vide-valmistelut tällä grillillä suosiolla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti